Kat i nød

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en forladt killing?


I første omgang, er det vigtigt at sikre sig at killingen virkelig er forladt af deres mor. Alt efter killingens alder kan der gå 3-8 timer imellem at moderkatten vender tilbage for at die sine killinger.


Herefter er det meget vigtigt at en kold og forkommen killings kropstemperatur er oppe på 35 grader før man giver den mad. Læg evt. en flaske varmt vand ned til den som varmedunk (pak flasken ind i håndklæde). I akutte tilfælde gives fysiologisk sukkervand (fremstilles af 55 g. druesukker opløst i 1 liter vand - hvis du ikke har druesukker, kan 1 dl. puddersukker anvendes i stedet).


Når killingen har opnået normal kropstemperatur kan den fodres med modermælkerstatning. Husk at der både skal bøvses af og rengøres bagi efter hvert måltid. Se evt. videoen øverst.


Nordjyllands Hittekilling har lavet en fin lille anvisning på pleje og pasning af killinger på deres hjemmeside som du finder ved at klikke her


Hvor gammel er killingen cirka (bedøm ud fra foto 1-8 uger) her.

Læs mere om killingens udvikling uge for uge her


Vildkat/vildtlevende kat


Kontakt din kommune for at få en rekvisitation til indfangning via Kattens Værn. Desværre har mange kommuner fravalgt samarbejdet med Kattens Værn og udgiften påhviler derfor dig som privatperson. Kattens Værn hjælper med indfangning og aflivning, men du kan også vælge at få katten dyrlægetjekket, neutraliseret, mærket og genudsat med dig som fodervært/ejer. Læs mere på Kattens Værns hjemmeside her 


Dyrenes Beskyttelse hjælper som udgangspunkt kun vildtlevende katte hvis de er tilskadekomne og kattene bliver oftest aflivet.


Nordsjællands Kattehjælp kan desværre ikke hjælpe med pleje til voksne "vildkatte". Vi modtager kun tamme eller delvis tamme, ejerløse katte. Vi hjælper dog meget gerne med genudsætning, hvis du er indstillet på at betale et mindre beløb til dækning af dyrlægeudgifterne og indgå en foderværtaftale. Katten genudsættes i dit navn og er herefter dit ansvar som fodervært. I særlige tilfælde har vi også mulighed for at yde økonomisk hjælp ved lidt større genudsætningsprojekter. Kontakt os på info@kattehjaelp.dk for at høre nærmere.


Tilløberkat der er kontaktsøgende

Tjek først om katten er øremærket eller chippet. Øremærke fremgår tydeligere ved at gnide lidt madolie på øret eller ved at lyse bagfra på øret med en lommelygte. Kan du aflæse øremærket, så kan du finde ejeren i et af de danske registre (se links her på siden). Sæt et ? istedet for ulæselige tegn. Chip skal tjekkes ved dyrlægen med en chipscanner.


Er katten ikke mærket eller er det ikke muligt at finde frem til ejer, så skal katten fremlyses med de nuværende regler. Sæt opslag op i nærområdet i minimum 5 dage, efterlys den på Facebook i lokale grupper. 

OBS: Ny lovgivning pr. 1/7-2121 betyder at ikke mærkede katte automatisk betragtes som ejerløse og derfor ikke længere skal fremlyses, men kan indleveres på et internat eller overtaget af eventuel ny ejer uden fremlysning.


Tilskadekommen kat

Ved nødstedt, tilskadekommen eller påkørt kat, så bring selv katten til nærmeste dyrlæge eller kontakt Dyrenes Beskyttelse på deres akutnummer 1812. Man må IKKE selv aflive et påkørt dyr. 

Trafikdræbt kat

Er katten allerede død og er den øremærket, så kan du finde ejeren via de danske registre (se links her på siden). Sæt et ? ved ulæselige tegn. Er det ikke muligt at finde en ejer, så kan du kontakte Falck for at få afhentet katten og lav evt. et opslag i en lokal facebook gruppe så ejer får besked.

Katteregistre:

Dansk Katteregister
Katteregister

Internater i Nordsjælland:


Inges Kattehjem

Ejbydalsvej 260

2600 Glostrup

Tlf. 44853535

https://inges-kattehjem.dk/


Dyreværnet

Islevdalvej 85

2610 Rødovre

Tlf. 44946695

https://dyrevaernet.dk/


Kattens Værn

Sandager 11

2605 Brøndby

Tlf. 38881200

https://kattens-vaern.dk/


Roskilde Internat

(Dyrenes Beskyttelse)

Darupvej 131

4000 Roskilde

Tlf: 20 52 74 28

http://www.roskildeinternat.dk


Frivillige foreninger

i Nordsjælland:
Vestegnens Kattehjælp
Foreningen Simba
Hundested Havnekatte

Kattefokus

Internater øvrige Sjælland:
Inges Kattehjem i Næstved

Kasernevej 1

4700 Næstved

Tlf.: 44 85 35 55

inges-kattehjem.dk


Kattens Værn i Slagelse

Rugvænget 12

4200 Slagelse

Tlf.: 58 50 51 44

http://kvslagelse.dk/

Vestsjællands Internat

(Dyrenes Beskyttelse)

Stenager 2

4460 Snertinge

Tlf: 59 29 36 00

vestsjaelland-hundepension.dk

Fuglebjerg Kattehjem

(Dyrenes Beskyttelse)

Sandvedvej 36

4250 Fuglebjerg

Tlf: 60 63 16 50


Frivillige foreninger øvrige Sjælland:

Tullebo Kattehjem, Vordingborg

Sydhavsøernes KatteSOS