Fiv (katteaids)

Fiv (forstadie til katteaids)

Fiv er et forstadie til katteaids og behøver således ikke nødvendigvis at udvikle sig til en sygdom. Fiv opdages via en blodprøve hos dyrlægen og betyder i første omgang, at din kat kan være mere modtagelig overfor infektioner,  få feber, hævede lymfeknuder osv. Når/hvis sygdommen for alvor bryder ud, så vil immunforsvaret nedbrydes af virus. Således får andre sygdomsforløb mulighed for at udvikle sig og symptomerne kan derfor være mange forskellige. 


Katten smittes via dybe bid og i forbindelse med parring. Typisk er det fritløbere (udekatte), der bliver smittet. Fiv smitter ikke mennesker!


Man skal derfor overveje, om en fiv positiv udekat kan omskoles til at være indekat? I dag får flere og flere katte bygget en kattegård/voliere for at undgå at katten udsættes for fare eller pga naboklager. Nogle gange viser det sig dog, at katten er bedst tjent med at blive aflivet.


I USA findes der en fiv vaccine. Den er ikke godkendt i DK. Læs evt. mere her


Ofte afhænger en fiv kats skæbne af hvilken dyrlæge der tester den. Nogen dyrlæger anbefaler altid aflivning men mange er blevet bedre til at informere ejerne om kattens fremtidsudsigter - der ikke altid behøver at være dårlig.


På internaterne aflives fiv katte næsten altid, da der er så mange herreløse katte i Danmark at det kan virke omsonst at redde katte med fiv.


I Nordsjællands Kattehjælp valgte vi at hjælpe 3 fiv katte ud i hjem i 2018 og 2 i 2019 og Olga i 2020. To af dem fra 2018 (Skipper og Jarl) var godt brugte hankatte fra Hundested Havn, som vi vurderede ville sætte pris på et forkælet liv som indekatte efter et hårdt liv på havnen - og indtil videre ser det ud til at lykkes (se fotos her på siden). Den sidste var en tilløbende ungkat (Lilleven) som i dag bor som tilfreds indekat hos Birgit fra vores bestyrelse. I 2019 har vi formidlet 2 maincoon drenge med Fiv til nye hjem i hhv. Ringsted og Århus. Læs mere i vores facebook gruppe "Katteliv med fiv"


I England findes der et ældre par der gennem livet har taget 80 fiv katte ind som deres egne (fiv shelter). De har udgivet en lille bog (booklet) med deres erfaringer omkring katte med fiv. Den er gratis og kan downloades her 


Nordsjællands Kattehjælp tester ikke automatisk killinger for Fiv.
Læs her hvorfor: http://www.fivcats.com/FIV/fiv_kittens.html

Skipper på lammeskind og Jarl i vindueskarmen. Begge  brugte hankatte fra Hundested Havn med fiv - som i dag lever det fede katteliv i lejlighed.