Forladt killing

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en forladt killing?


Er killingen forladt?
I første omgang, er det vigtigt at sikre sig at killingen virkelig er forladt af sin mor. Alt efter killingens alder kan der gå 3-8 timer mellem at morkatten vender tilbage for at give sine killinger mælk. Sørg for at killingerne ligger lunt og tørt og hold udkig efter mor. Dukker mor ikke op, så har killingen brug for hjælp for at overleve. 


Akut hjælp
Det er MEGET vigtigt at en kold og forkommen killings kropstemperatur er oppe på 35 grader før man giver den mad. Læg evt. en flaske varmt vand ned til den som varmedunk (pak flasken ind i håndklæde). I akutte tilfælde gives fysiologisk sukkervand som fremstilles af 55 g. druesukker opløst i 1 liter vand. Hvis du ikke har druesukker, kan 1 dl. puddersukker eller almindelig sukker anvendes i stedet. Skal være tempereret (37 grader).


Modermælkerstatning
Når killingen har opnået normal kropstemperatur kan den fodres med modermælkerstatning. Det er meget vigtigt at det er modermælkerstatning TIL KAT, da man ellers risikerer at ødelægge killingens mave og tarmsystem. Husk at der både skal bøvses af og rengøres bagi efter hvert måltid. Se evt. videoen herunder.


Vi anbefaler modermælk fra Gimcat, Royal Canin og KMD. Royal Canin har tendens til at give hård mave - til gengæld er der flasker med i pakken. KMD har tendens til at give lind mave - til gengæld findes den i en færdigblandet udgave. I Nordsjællands Kattehjælp bruger vi pt. kun Gimcat modermælkerstatning som kun fås i 2 kg pakker. Husk at si erstatningen så du undgår klumper der kan stoppe tarmsystemet. 


Killingen skal holdes som hvis den ville ligge og die hos sin mor. Med maven nedad (aldrig på ryggen). Følg anbefalingen på modermælken. Vigtigst er det at temperere mælken (37 grader), sørge for at alle klumper er opløst (brug en si) og at give mange små måltider fremfor få store. Jo mindre killingen er, jo oftere skal den have mælk (nyfødte hver - hveranden time døgnet rundt). Står du med helt små killinger så søg hjælp og vejledning. Det er 4-5 ugers hårdt arbejde og du får brug for ekstra hænder (og søvn).


Ammemor og søskende
Du kan med fordel forsøge at finde en missemor med killinger i samme størrelse som kan tage killingen til sig. Kontakt internaterne i dit område og søg en ammemor i lokale facebook grupper. Det er sandsynligvis også muligt at tage en missemor med killinger i pleje gennem et af internaterne, hvis du har mod på den opgave. Under alle omstændigheder er det vigtigt at du som minimum sørger for at killingen får en jævnaldrende søskende at vokse op med. Killinger skal lære grænser for hvor hårdt de kan bide mv. og killinger der vokser op alene får ofte adfærdsproblemer senere hen. 


Hvor gammel er killingen (bedøm ud fra foto 1-8 uger) her


Læs mere om killingens udvikling uge for uge her

Internater i Nordsjælland:


Inges Kattehjem

Ejbydalsvej 260

2600 Glostrup

Tlf. 44853535

www.inges-kattehjem.dk


Dyreværnet

Islevdalvej 85

2610 Rødovre

Tlf. 44946695

www. dyrevaernet.dk


Kattens Værn

Sandager 11

2605 Brøndby

Tlf. 38881200

www.kattens-vaern.dk


Roskilde Internat

(Dyrenes Beskyttelse)

Darupvej 131

4000 Roskilde

Tlf: 20 52 74 28

www.roskildeinternat.dk

Andre frivillige foreninger:

Vestegnens Kattehjælp
Byagervej 43
4030 Tune
Tlf: 2629 2423
Mail: vestegnenskattehjaelp@gmail.com

www.vestegnenskattehjalp.wixsite.com

unsplash