Betingelser ved adoption hos NK

Betingelser ved adoption af kat gennem Nordsjællands Kattehjælp

Ved betaling af formidlingsgebyr ifm. adoption af kat gennem Nordsjællands Kattehjælp, accepterer man automatisk nedenstående betingelser.

 

  • Katten formidles som kæledyr og forventes behandlet som sådan. Herunder at den tages til dyrlæge ved behov og får den behandling der skønnes nødvendig.

  • Katten/killingen må ikke videregives eller videresælges uden at Nordsjællands Kattehjælp orienteres om dette. Foreningen hjælper med omformidling/plejeophold, i det omfang det er muligt. Foreningen kontaktes på info@kattehjaelp.dk

  • Bliver katten syg indenfor de første 4 uger efter afhentning hos plejer, så vil foreningen i nogen tilfælde dække de omkostninger det måtte medføre, herunder sygdom som enten burde være opdaget under plejeopholdet eller som foreningen vurderer som værende rimelige at dække.

   Det er dog vigtigt at behandling foregår hos en af foreningens dyrlæger og at foreningen er orienteret om det i forvejen. 

  • Katten bliver automatisk omregistreret til ny ejers adresse ved fakturering. Vi videregiver navn, adresse, mail og mobilnummer. Husk selv at oprette en profil og opdatere registret ved flytning eller ved skift af mobilnummer! Katten registreres i det gratis register hos Inges Kattehjem. Ønsker man at katten også registreres i det betalte register (Dyrlægernes) skal du kontakte din dyrlæge. Det koster et mindre gebyr og foregår via Nemid/Mitid. 

  • Ved adoption af vores katte medfølger et gratis og uforpligtende medlemskab af foreningen for det indeværende år. Et medlemsskab koster kr. 275,- pr. år. Ønsker man at tegne et fast medlemskab sker det under Bliv medlem eller ved at kontakte os på mail info@kattehjaelp.dk

  • Ifølge dyrehandlerbekendtgørelsen §24a fra den 1. januar 2014 ved salg af dyr, skal udleveres en skriftlig pasningsvejledning om forsvarlig pasning og pleje af dyret. Vejledning fremgår i næste kolonne.

  • Nordsjællands Kattehjælp opbevarer dit navn, adresse, mail og telefonnummer i op til 20 år. Du kan til enhver tid få dine data slettet ved at kontakte foreningen på info@kattehjaelp.dk   


  Godt at vide:


  • Nordsjællands Kattehjælp står til disposition for råd og vejledning omkring kattens velfærd og trivsel og for råd og vejledning ved sammenføring af katte.

  • Adoptanter af katte formidlet gennem Nordsjællands Kattehjælp er velkomne til at lave opslag med billeder og små historier i vores Facebookgruppe "Foreningen Nordsjællands Kattehjælp".

  Overvejelser man bør have inden man anskaffer sig kat/

  Inden man anskaffer sig en kat, er der mange forhold, der skal tages i betragtning. Må man have kat hvor man bor? Må den komme ud eller skal den holdes som indekat? Har man den nødvendige tid til en kat og nogen der kan hjælpe med pasning ved ferie osv.? Burde man anskaffe sig to katte/killinger, som kan aktivere hinanden? Har man økonomien til at have kat? Hvad er ens fremtidsplaner (flytning, børn mv)?

  Ejerkatte lever gennemsnitligt 14-16 år (nogen meget længere), så det er mange år, man skal kigge fremad og det er vigtigt at finde en kat der passer ind i det hjem den skal bo i.

  I Nordsjællands Kattehjælp tager man altid en snak om disse overvejelser inden et evt. besøg hos egnede katte/killinger der søger hjem.

  Pasningvejledning

  Når du kommer hjem med din nye kat 
  Når katten ankommer i sit nye hjem, er det en god ide at holde den på et mindre areal med mad, vand og toiletbakke, da katte ofte bliver stressede af at blive flyttet. Jo mindre et område katten skal overskue til at starte med, desto mindre er stressniveauet.


  Når katten er faldet til ro, introducerer man den gradvist til resten af hjemmet. Har katten mulighed for at komme udenfor, bør man for en voksen kats vedkommende vente minimum 3-4 uger med at lukke den ud, så man er sikker på, den er faldet til og ved, hvor den bor for den skal forholde sig til andre katte, mennesker og territorium udenfor. Anskaffer man sig en killing, bør man vente, til den er ca. 8 mdr., da orienteringsevnen først er færdigudviklet på dette tidspunkt. Killingen skal gradvist vænnes til at være ude. Gå med den ud i starten, brug evt. en god kattesele og sørg for at have godbidder med så du kan fastholde kattens opmærksomhed. 
   

  Nødvendigt udstyr: 
  Når man anskaffer sig kat, bør man gå lidt i dybden med dens adfærd, så man kan skabe de bedst mulige rammer for den. Et kradsetræ er essentielt for en kat, så den kan sprede sine duftstoffer og hvæsse sine kløer. Katten skal kunne strække sig i sin fulde længde op ad kradsetræet. Den skal have en toiletbakke med kattegrus eller sand. Toiletbakken bør stå i et andet rum end mad og vand. Legetøj beregnet til kat og en hule, som katten kan putte i, er ligeledes fornuftige investeringer.  

  Det er sjældent nødvendigt at klippe kløer på katten. Mange korthårskatte nyder at blive børstet. De fleste langhårskatte kræver mere omfattende pelspleje for at forhindre knudedannelse i pelsen og hårboller. Dette skal man vænne katten til fra helt ung af, ellers kan de give udfordringer i fremtiden. 

   

  Fodring:  
  Katte skal fodres med et fuldfoder beregnet til katte. Yderligere skal fodret vælges ud fra kattens alder, behov, aktivitetsniveau mv. Katten skal hele tiden have adgang til frisk vand. Katte, der udelukkende holdes indendørs, skal have adgang til kattegræs eller andet grønt såsom planten ”pletter i luften” som de elsker og som ikke er giftig for dem. Vær opmærksom på at mange stueplanter er meget giftige for katte. Blandt andet liljer og løgplanter, julestjerner osv.

   

  Stimulering/aktivering:  
  Katten er et jagtdyr og har brug for motion og mental stimulering. Har katten mulighed for at gå udendørs evt. gennem en kattelem, vil dens primære behov for dette blive dækket, men mange katte nyder alligevel også at blive aktivereret og skabe tætte bånd til sin familie gennem leg og træning. 


  Holdes katten udelukkende indendørs, skal den kunne opretholde en normal dagsrytme, og det er derfor vigtigt, at man skaber et miljø, hvor katten kan udfolde sin naturlige adfærd bedst muligt. Katte ynder at kravle højt, dette giver en selvsikker kat, så hylder og deslige, katten kan klatre på, er særdeles værdsatte. Hylder eller gulv-til-loft kradsemiljøer er også en god idé, især hvis ens bolig ikke er særligt stor. Katte kan blive vældigt lykkelige på få m2, hvis man er opfindsom.


  At træne sin kat, evt. med en klikker ca. 5-10 min. dagligt stimulerer katten mentalt. Aktivitetslegetøj som en foderbold, hvor katten skal bruge kløgt og kræfter på at skaffe sin mad, er et godt værktøj, når den er alene hjemme. Det kan også være en ide at gå en tur med sin kat i sele ca. 30 min dagligt, da dette både giver god stimuli og motion. Dog skal man vide at det forpligter – for katten vil hurtigt forvente at blive luftet hver dag. Husk at starte med at gå i sele indenfor så katten er tryg ved selen inden den kommer udenfor og vær opmærksom på at bruge en sele der sidder sikkert på katten (de kan som regel altid komme ud af en sele hvis de virkelig vil). Gå langsomt frem og vær opmærksom på hunde, fremmede, trafik mv der kan være enormt skræmmende for katten. Hav altid en transportkasse med i starten, som du kan sætte katten i hvis der opstår utryghed.

  Skal katten være fritløber, så kan du evt. give den en gps tracker på (halsbånd) så du via en app kan følge dens færden og hjælpe den hjem, hvis den kommer på afveje. Kattens Værn sælger trackeren på deres webshop

   

  Mange vælger i dag at bygge en kattevoliere/kattegård hvor katten kan få adgang til trygt udeliv. Langt de fleste af Nordsjællands Kattehjælps katte formidles som indekatte eller med adgang til indhegnet have eller kattegård/voliere. Kun et mindre antal formidles som fritløbende katte. Vi kan anbefale www.3mbyg.dk i Gadstrup, der efterhånden har bygget mange kattegårde rundt omkring i Nordsjælland.

   

  Har man en travl hverdag, kan man overveje muligheden for at anskaffe sig to katte. Det er en gammel men udbredt misforståelse, at katte ikke er sociale dyr. At katte jager alene er ikke det samme, som de ikke bryder sig om social kontakt med andre katte eller dyr. Det anbefales at vælge to katte, som matcher hinanden alders- og sindsmæssigt. I Nordsjællands Kattehjælp hjælper vi altid med at finde frem til bedste match, hvis man er på udkig efter en kat mere. 

   
  Sygdomme:  
  Katte er gode til at skjule smerte, hvilket bevirker, at det kan være svært for ejeren at opdage, at katten er syg.
  Men indikatorer som at katten spiser mindre, eller slet ikke, savler, går mere eller mindre på bakken end sædvanligt, generel nedstemthed, udbredt træthed eller at katten stopper med at lege eller med at soignere sig selv bør rejse bekymring og en dyrlæge bør altid kontaktes for en sikkerheds skyld hvis det fortsætter over flere dage.

  Yderligere anbefales det, at man tager sin kat til dyrlæge en gang årligt for at få et generelt sundhedseftersyn/tandtjek samt opdatere vacciner. Er katten fritløber eller passes den i kattepension (så den derved er i kontakt med fremmede katte) bør man udover kattesyge og katteinfluenza også overveje at vaccinere mod katteleukæmi og klamydia.


  Vi anbefaler altid at man tegner en sygeforsikring på sin kat så man ikke risikerer at måtte aflive sin kat fordi man ikke har råd til behandlingen.